En pike som lekte med skam

Hamarama 2018

„Hva vil folk si” er uten tvil en enorm hendelse i i den norske filmverdenen.

Nisha (Maria Mozhdah) er en 16 år gammel pakistansk pike som bor i Oslo med familien sin. Hjemme er hun en obligatorisk datter, som viser respekt og lydighet mot foreldrene som er ekstremt opptatt av hvordan andre oppfatter dem. Blant jevnaldrende er Nisha en typisk tenåring. En gang ble hun oppdaget av far i stevnemøte med kjæresten sin – fra dette øyeblikket endres jentas liv radikalt.

Nisha, mot sin vilje, blir sendt til Pakistan – et sted som er helt fremmed for henne. Der vil slektningene lære henne ydmykhet, og i tillegg forberede henne på en kones rolle. Tenåringen kommer til å „bli oppdratt på nytt” og alt hun har kjent fram til nå, får ikke lov til å eksistere lenger. I denne situasjonen er Nisha pålagt av familiemedlemmene sine å oppføre seg ordentlig, samt fremfor alt ikke påføre familien mer skam. For ei jente som vokste opp i en helt annen verden, er det som skjer helt uforståelig.

„Hva vil folk si” regissert av Iram Haq (skaperen av slike filmer som „Skylappjenta” og „Jeg er din”) vant hjerter hos det norske publikummet. Det som er verdt å understreke er at tenåring Haq ble også sendt til Pakistan mot sin vilje. Disse opplevelsene ble inspirasjonen til filmen, og har gitt grunnlaget til å skisse et svært realistisk bilde som forblir i seerens minne.

http://www.hamarama.no/filmguide/#art1351283

Filmen av Iram Haq er et viktig, men provoserende kunstverk. Dessuten har mange delikate spørsmål blitt stilt. „Hva vil folk si” viser både en kulturell- og generasjonskonflikt. Nisha balanserer mellom to helt forskjellige verdener. Hennes far vil at datteren sin skal underkaste seg hans vilje. Likevel forblir hun trofast mot sine egne overbevisninger. Dermed blir Nisha personifikasjonen av et mer generelt dilemma – hvorfor å oppdra et barn i et vesteuropeisk land, hvis en ikke er klar til å gi det frihet og valg for denne kulturen? Situasjonen minner om en tragisk konflikt når ingen av løsningene ser bra ut.

http://www.hamarama.no/article1353847.ece

„Hva vil folk si” er en historie om en ung kvinnes kamp for retten til uavhengighet, et forsøk på å finne en balanse mellom to helt forskjellige verdener, vanskelighetene mellom familievalg og forpliktelser til seg selv, samt historien om å søke etter egen identitet.

Karolina Borkowska

About Movie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *